Travanj 10, 2020

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

vrh desno2

Održana sedma Večer domoljubne poezije "Našoj bojni na nebesima"

Autor: Margita Vučetić/hu-benedikt.hr Travanj 28, 2019

U prigodi obilježavanja 28. obljetnice osnutka 4. gardijske brigade održana je 7. VEČER DOMOLJUBNE POEZIJE, BOJNI BLAŽENIKA NA NEBESIMA.

„Bojni blaženika na nebesima“, novi zbornik pjesama promoviran u Udruzi veterana 4. gardijske bigade

„Ljubimo vas kao za života umivenih u mirise Domovine. Milujemo suncem zlatnim i srebrnom mjesečinom dok vam večeras upućujemo stihove naše u pjesmi, suzi i molitvi. …“ citat iz uvodnika Zbornika, autora Mate Buljubašića.

Uočnici obilježavanja obljetnice osnutka Četvrte gardijske brigade, kao uvod u brojna događanja, u prostorijama Udruge veterana iste brigade u Splitu, preživjeli dragovoljci, pjesnici i brojni drugi vezu svojim stihovima vijence slave i ponosa, vijence ljubavi i zahvalnosti, nezaborava i molitve već dugih sedam godina. Uvijek iz početka, pišu nove naslove istih ili sličnih tema ali novih rima i tako iz godine u godinu.

"Pjesma je kratka i ne može izraziti sve što moje srce osjeća, ali ne ću stati, jer srce ne bi izdržalo", rekao mi je vidljivo ganut pjesnik i dragovoljac, Nikša Krpetić pročitavši svoju pjesmu „Stari ratnik“. Uistinu, stihovi prožimaju dušu milinom i tugom, a suza i meni „biži“ kao i didi iz Nikšine pjesme.

Vesela i užurbana atmosfera dočekala me je na ulazu u dvoranu u kojoj sam tražila slobodnu stolicu. Voditelj i moderator programa večeri, ujedno i urednik ovogodišnjeg zbornika domoljubne poezije, pukovnik Mate Buljubašić označio je početak svečanosti predstavivši publici, njima najdražu i najbolju klapu Elektrodalmacije, koja nas je zagrijala, kako to oni znaju, ponosnom himnom Lijepe Naše.

Slijedila je molitva zahvale našem Stvoritelju uz sudjelovanje svih prisutnih u dvorani, dostojanstvena minuta u tišini i vrlo emotivan tekst iz uvodnika ovogodišnjeg zbornika koji je pročitao njegov autor, voditelj programa. Moje misli na trenutak odlutaše, ali ne izvan teme. Prizvah antologijske riječi ratnog ministra obrane Gojka Šuška: “Hrvatska vojska ima sedam gardijskih brigada u svojem sastavu ali samo je jedna udarna, a to je 4.gardijska brigada, Pauci„.
Članica Upravnog odbora Udruge veterana četvrte gardijske Julija Budimir Bekan, aktivna sudionica Domovinskoga rata, izrazila je radost i zahvalnost pjesnicima koji svojim stihovima ne dopuštaju da se ugasi plamen sjećanja na ratne dane, boli i slave. Tuga ostaje za 195 poginula suborca i četvorica nestalih pripadnika. Ponosna, upoznala nas je s programom dvodnevne svečanosti u našem gradu i pozvala na sudjelovanje, jer crvene beretke su uistinu ponos Splita, ponos Dalmacije i cijele naše domovine.

U nastavku programa izmjenjivale su se domoljubne klapske pjesme sa stihovima koje su pročitali njihovi autori. Sve se je stapalo u ljepotu koja nas je ostavljala u tišini, jer bol srca se nije mogla izraziti, ali se suza na oku nije mogla sakriti. Anita Brajković piše o Josipu Joviću, Danica Bartulović o Goranu Kliškiću, Zvonimir Hazdovac o hrabrim Hrvaticama, Nađan Dumanić o Četvrtoj na lijepom splitskom jeziku, Ilija Protuđer voli Četvrtu. Nikša Krpetić nam ne zaustavlja suze svojim stihovima. Dok Ivica Eterović kliče budućnosti Hrvatske, Frane Livajić mirno uspavljuje pale junake na postelji rodne grude, a Kristina Nuić Prka se ponosi njima. Nagrađeni pjesnici večeri su: Frano Livajić, Danica Bartulović i Nađan Dumanić. Čestitamo!

Voditelj programa, pukovnik Mate Buljubašić uputio je biranim riječima svoju zahvalnost Hrvatskoj udruzi Benedikt i njezinim prisutnim članovima u dvorani. Druženje u ugodnoj atmosferi nastavilo se uz krepak domjenak. Stihovi nagrađenog autora profesora Nađana Dumanića, napisani čakavicom i splitskim govorom, osvajaju nas snagom stiha i ljepotom poruke. Dvije posljednje kitice:

Ništa nije lišo, brez da jema friža
Tilo tleju ide, a duše su vične
Klekni sinko s didon podan vela križa
Pomoli se za vitezove iz četvrte dične.

I sa’ čujen di Andrija zove
Pobjedničkin glason, kada himnu svira
On po nebu vodi svoje paukove
To nam daje vire, nade, mira.

vecer poezije nagrade

vecer poezije nagrade2

vecer poezije nagrade1

Izvor: Margita Vučetić/hu-benedikt.hr

DOĐIMO I POKLONIMO SE

kapelica dracevacSvakog prvog petka u mjesecu, u 09.00 sati u Spomen kapeli "Sveti Križ" - voj. Dračevac održava se Sveta misa zadušnica za sve poginule i umrle pripadnike 4. Gardijske brigade.

projektza

Europska unijaSufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

O PROJEKTU

lenta eu

Online monografija

korica monografija

Veteranska odora

upute o nosenje odore