Studeni 13, 2018

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

vrh desno2

Veterani četvrte gardijske brigade u Kaštelima održali predavanje o Domovinskom ratu

Na poziv bivše pripadnice 4. gardijske brigade gđe. Doris Grgurin, a sada zamjenice općinskog vijeća grada Kaštela, veterani četvrte gardijske brigade pukovnik Marko Vukasović i satnik Dragan Maretić održali su predavanje o Domovinskom ratu zajedno sa časnikom Ivanom Pelivanom koji je iznosio svoja svjedočanstva u ime Livanjske zajednice Kaštela.

U Bratskoj kući Brce u Kaštel Kambelovcu uz 10-minutni film i svjedočanstva preživjelih sudionika obrane Livanjskog kraja, učenici su razgledali i izložbu ratnih fotografija.

Učenicima srednje škole braća Radić iz Kaštela pod vodstvom prof. Silvana Parčina, veterani četvrte gardijske brigade prikazali su multimedijalni prikaz ratnih operacija četvrte gardijske brigade uz tumačenje značaja i uloge hrvatskih vojnika na području Livna.

Pukovnik Marko Vukasović dao je posebni naglasak na zajedništvo koje je u ta vremena imala hrvatska vojska i na značaj obrane Livna kao zadnju crtu obrane gdje se branio Split, također je djeci naglašena legitimna obrana Hrvatskih granica s područja BiH.

Satnik Dragan Maretić osvrnuo se na poginule i ranjene na Livanjskoj bojišnici, a u jednoj od izvidničkih akcija i sam je bio ranjen, uz mnoge poginule pripadnike brigade spomenuta su i dvojicu Kaštelana poginulih 1992. na Livanjskoj bojišnici i to Antoni Režić i Ante Alen Kužić.

Ovom izložbom i predavanjem veterana četvrte gardijske brigade Kaštelani su se htjeli zahvaliti svima koji su dali svoju žrtvu prije i iza OLUJE na livanjskoj bojišnici, a među kojima i 21 Kaštelanin, od ukupno 98 iz cijele županije.

Ovo je bio samo nastavak aktivnosti kojem su prethodila predavanja naših veterana u tjednu sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje s ciljem da se pronosi istina o Domovinskom ratu i sa željom da se to što više ugradi u kurikulum i školske udžbenike.

kastela1

kastela2

DOĐIMO I POKLONIMO SE

kapelica dracevacSvakog prvog petka u mjesecu, u 09.00 sati u Spomen kapeli "Sveti Križ" - voj. Dračevac održava se Sveta misa zadušnica za sve poginule i umrle pripadnike 4. Gardijske brigade.

Poginuli pripadnici 4. GBR

Online monografija

korica monografija

Veteranska odora

upute o nosenje odore