Svibanj 24, 2018

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

vrh desno2

Veterani 4. gbr održali sat povijesti "Domovinski rat i ratni put 4. brigade"

Nadnevka 04. travnja 2017. godine u srednjoj Ekonomsko-birotehničkoj školi na poziv gđe. Kristine Jerčić prof. povijesti drugi put održan je sat povijesti o Domovinskom ratu i ratnom putu 4.gbr. Uz punu salu veliko iznenađenje priredili su nam domaćini recitirajući domoljubne pjesme te pjevajući pjesmu Lijepa li si uz pratnju gitare, tako da se pukovnik Milenko Jelić u jednom trenutku glasno upitao tko je ovdje došao na predavanje? Iznenađenje je tek slijedilo, naime, učenica Ana Mardešić napravila je izvanredan portret heroja Domovinskog rata general bojnika Andrije Matijaša, a isti će krasiti prostorije naše Udruge. Brigadir Ivan Čikara portret je posebno emotivno doživio, te se i na taj način prenio na učenike osjećaj što je taj čovjek značio za našu postrojbu.

U znak zahvalnosti i trajno sjećanje učenici Ani Mardešić predana je posvećena  monografija 4. gardijske brigade hrvatske vojske.  Predavači ispred Udruge veterana 4.gbr, brigadir u miru Ivan Čikara, pukovnik u miru Milenko Jelić te poručnica u miru Sandra Vuknić emotivno su učenicima prezentirali ratni put naše postrojbe.

Predavanje u prepunoj sali izazvalo je veliku pozornost učenika koji su iskazali ogromno zanimanje za izlaganje o tijeku Domovinskog rata.
Lijepo je danas bilo biti u Ekonomsko-birotehničkoj školi Split.

ZAHVALA EKONOMSKO BIROTEHNIČKE ŠKOLE VETERANIMA 4. GARDIJSKE BRIGADE

Poštovani časnici 4. gardijske brigade,
ovim putem želimo vam zahvaliti što ste izdvojili svoje dragocjeno vrijeme te s nama podijelili svoja znanja i iskustva. Održano predavanje bilo je izrazito zanimljivo i poučno te ispunjeno emocijama koje su nas u potpunosti dirnule u srce. Vaša hrabrost, snaga, ljubav i požrtvovnost danas su odraz naše sreće i slobode. Vaše predano srce danas je našu zemlju i naš narod učinilo slobodnim i ponosnim ljudima.

Vaš životopis govori o odgovornim i snažnim ljudima. Bilo nam je jasno o kakvim se hrabrim ratnicima radi kada smo čuli da ste iz redova MUP-a i ZNG-a oformili jednu od najslavnijih hrvatskih postrojbi kroz cijelu vojnu povijest. Operacije Lipanjske zore, Maslenica, Peruča, Skok 1, Skok 2, Zima '94, Ljeto '95, Oluja, Maestral i Južni Potez te ostale operacije manjeg opsega, pokazale su nam vaš trud i zalaganje koje ste uložili za našu slobodu.

Emocije izazvane poklonom kojeg je izradila naša učenica Ana Mardešić pokazale su nam ljubav prema vašim suborcima, a posebno prema pok. Andriji Matijašu „Pauku“, po kojem i danas nosite svoje slavno ime.

Vaš borbeni put izazvao je jednu od najpoznatijih rečenica izrečenu u Domovinskom ratu, a izrekao ju je tadašnji ministar obrane Gojko Šušak: „Hrvatska ima 7 gardijskih brigada, sve su dobro ustrojene i dobro opremljene, ali samo je jedna UDARNA, a to je ČETVRTA.“

Nadamo se da ćete nas uskoro ponovo posjetiti i održati još poneko zanimljivo predavanje o vašim životnim putovima. Našu Republiku Hrvatsku, za koju ste se izborili upravo vi, voljet ćemo beskrajno te se truditi čuvati ju i usmjeriti na pravi put. Bude li potrebno, spremni smo ju braniti svim srcem od bilo kakvog novog agresora,  koji bi prijetio njenom suverenitetu i slobodi.

Od srca, zahvaljujemo vam na svemu!

ODGOVOR NA ZAHVALU

Poštovana profesorice !

Primili smo zahvalu Vaših učenika koja je prepuna lijepih riječi, što ste uputili nama i našim suborcima.Budući da su vaši učenici zadovoljni predavanjem,ovo prije svega doživljavao kao našu trajnu i svetu obavezu, da ustrajemo u našim nastojanjima kako bi istinu o Domovinski ratu prenijeli u srce svakom učeniku.Budući da vrijeme koje dolazi pred sve vaše učenike, kada će oni preuzeti odgovornost te upravljanje jedinom nam domovinom Hrvatskom. Sada smo još jednom sigurni da njena opstojnost nikada neće biti dovedena u pitanje. Kao pripadnici 4. gbr uvijek ćemo biti uz Vas, a rado ćemo se odazvati na bilo koji vaš poziv za predavanje.

S poštovanjem,

Ivan Čikara

DOĐIMO I POKLONIMO SE

kapelica dracevacSvakog prvog petka u mjesecu, u 09.00 sati u Spomen kapeli "Sveti Križ" - voj. Dračevac održava se Sveta misa zadušnica za sve poginule i umrle pripadnike 4. Gardijske brigade.

Poginuli pripadnici 4. GBR

Online monografija

korica monografija

Veteranska odora

upute o nosenje odore