Prosinac 16, 2018

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

vrh desno2

U Solinu održana prezentacija novog zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji.

Veljača 16, 2018

15.02.2018. u organizaciji Zajednice branitelja HDZ-a Gojko Šušak, HVIDRA Solin i Grada Solina, održana je javna tribina na kojoj se prezentirao novi Zakon o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji.

U prepunoj dvorani Doma kulture Zvonimir u Solinu na tribini su sudjelovali branitelji iz cijele Splitsko-dalmatinske županije kao i predstavnici braniteljskih udruga.

Tribinu je otvorio predsjednik Zajednice branitelja HDZ-a  "Gojko Šušak" Splitsko-dalmatinske županije, Dragan Maretić. Zakon čija je izrada trajala nešto više od godinu i pol dana braniteljima je predstavio državni tajnik Ministarstava hrvatskih branitelja Ivan Vukić, a tumačio ga je načelnik sektora za normativne poslove Ministarstva hrvatskih branitelja Ivica Akmadža i ravnatelj Zavoda za mirovinsko osiguranje područnog ureda u Splitu Željko Ljubičić.

Najznačajniji dijelovi zakona za koje je bio iskazan najveći interes su:
- Otvaranje roka za ostvarivanje statusa hrvatskoga branitelja za sve sudionike Domovinskog rata koji taj status nisu uspjeli do sada ostvariti, a po novom Zakonu omogućeno im je podnošenje zahtjeva bez vremenskog ograničenja za status HRVI na temelju bolesti, pogoršanja bolesti, odnosno pojave bolesti kao neposredne posljedice sudjelovanja u obrani suvereniteta Republike Hrvatske.

- Povećanje najniže mirovine koja kreće od 01.03.2018. za sve korisnike najniže mirovine ovisno o broju dana sudjelovanja u borbenom sektoru 0,50 lp po danu borbenog sektora.

- Pravo na starosnu mirovinu, Akmadža pojašnjava, odlazi se sa 65 godina, ali umanjeno za broj dana sudjelovanja u borbenom sektoru . Prvi uvjet je najmanje 100 dana borbenog sektora. Takve osobe bi mogle ići 4 mjeseca ranije u starosnu mirovinu. Ako su sudjelovali više od 5 mjeseci, rok za umirovljenje skraćuje se za svaki mjesec sudjelovanja u borbenom sektoru, dakle oni branitelji koji su bili 3 godine u borbenom sektoru u starosnu mirovinu odlaze sa 62 godine. Uvjet je 15 godina radnog staža.
Kod prijevremene mirovine nije došlo do izmjena iz ovog zakona.

- Jedna od mjera iz mirovinskog prava je i rad uz mirovinu. Do sada hrvatski branitelj koji je bio u starosnoj mirovini mogao je raditi do 4 sata bez obustave ili smanjenja mirovine, a moći će to i prema novom zakonu. Uz profesionalnu mirovinu, branitelji su mogli raditi do 8 sati, uz ostvarenje pola mirovine, odnos koeficijent 0,50. Sada će to moći uz 2/3 mirovine, odnosno koeficijent 0,66.

Umirovljeni branitelji s općom nesposobnošću za rad mogu raditi 3,5 sata dnevno, s ugovorom o radu bez umanjenja mirovine i bez kontrolnog pregleda prije i poslije rada.

U 2017. godini pokrenuti su preventivni sistematski pregledi koji će se nastaviti i u 2018. godini.
Naglašeno je kako pravo na medicinsku rehabilitaciju imaju svi hrvatski branitelji.
Novina u zakonu je da su u njega po prvi put ušli i pripadnici HVO-a sa svojim pravima na mirovinu.
Za pružanje potpore i pravilnih informacija o zakonu, Ministarstvo je pokrenulo osnaživanje područnih jedinica Ministarstva hrvatskih branitelja , te veći broj djelatnika.
Državni tajnik Ivan Vukić naglasio je da se na ovome neće završiti, da su vrata Ministarstva otvorena za sve branitelje te da on koji je i sam branitelj vrlo dobro razumije ovu problematiku.

Nakon izlaganja otvorena je javna rasprava u kojoj je sudjelovao veliki broj sudionika s pitanjima vezanima o svome neriješenom statusu.
Rasprava je bila dinamična i konstruktivna.

DOĐIMO I POKLONIMO SE

kapelica dracevacSvakog prvog petka u mjesecu, u 09.00 sati u Spomen kapeli "Sveti Križ" - voj. Dračevac održava se Sveta misa zadušnica za sve poginule i umrle pripadnike 4. Gardijske brigade.

Online monografija

korica monografija

Veteranska odora

upute o nosenje odore